Aşırı Terleme

Ter bezleri vücutta en sık el, ayak, koltuk altı ve göğüste bulunmaktadır. Aşırı terleme (Hiperhidroz), ter bezleri tarafından olağandan yüksek miktarda ter üretilmesi durumudur. Bölgesel aşırı terleme, vücudun etkilenen yerine bağlı olarak, el, ayak, göğüs ya da koltuk altlarının sürekli olarak ıslak olması demektir. Bu durum kişiyi çalışma ortamında ve sosyal hayatta zor durumda bırakabilir, normal günlük aktivitelerinin sürdürülmesini zorlaştırabilir.

Toplumda her yüz kişiden birinde görülür. Genellikle bir hastalıkla ilişkili değildir. Ailesinde aşırı terleme olanlarda daha sık görülür. Çoğunlukla çocuklukta ya da ergenlikte ortaya çıkar.

Sıklıkla terin koku yaptığı zannedilir, ancak aşırı terlemenin koku yaptığı düşüncesi doğru değildir, gerçekte terin ciltte uzun süre kalması ile oluşan nemli ortamda gelişen bir bakteriden kaynaklanır.

Aşırı terleme, tedavisi olmayan bir sorun değildir.

Bölgesel aşırı terleme probleminde en başarılı sonuçların alındığı tedavi seçeneği B0T0KSS (B0T0KSSToksini) enjeksiyonudur. Deri altına çok az miktarda enjekte edilen B0T0KSS, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici bir süre için bloke ederek ter bezlerinin ter üretimini engeller. B0T0KSS , yapıldığı bölgedeki duyu sinirlerini etkilemez, yalnızca ter bezlerini etkiler.

Terleyen bölgeye çok ince uçlu iğnelerle, sık aralıklarla uygulanır. Terlemenin en yoğun olduğu bölgeyi görmek için renk veren bir solüsyon sürülebilir. Uygulama en fazla yarım saat sürer. Enjeksiyon yapılan bölgede ağrı olmaması için bir lokal anestezik krem kullanılabilir ya da enjeksiyon bölgesi kısmi olarak uyuşturulabilir.

Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine geri dönebilir. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. B0T0KSS’un etkisi genellikle 7-12 ay sürer. Etki geçmeye başladığında yeniden uygulama yapılır.

Bölgesel aşırı terleme tedavisinde Scarlet (Fraksiyonel Mikroiğneli Radyofrekans) de kullanılmaktadır.

Terlemeye karşı alınabilecek kişisel bazı önlemler de vardır:

– Serin tutacak giysiler seçilmelidir. İnce, bol, doğal pamuklu giysiler genellikle serin tutar. Ancak bunlar teri emerler ve ıslak kalırlar, gün içerisinde giysileri değiştirmek daha uygun olur. Sentetik giysiler hiç kullanılmamalıdır.

– Deri ayakkabı ve pamuklu çoraplar kıullanılmalıdır. Spor ayakkabısı ya da hava almayan ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Çoraplar sık sık değiştirilmelidir. Ayaklar mümkün olduğu kadar kuru tutulmalıdır.

– Çalışma ortamı serin tutulmalı ve iyi havalandırılmalıdır.

– Terlemeye yol açan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu durum herkese göre değişiklik gösterir, kişisel olarak saptanması uygun olur.

– Gerginlik ve endişe oluşturan stresli durumlar herkes için genel bir problemdir. Gün içerisinde stresi azaltmanın yolları bulunmalı, aktiviteler daha dikkatli planlanmalı ve dinlenmek için zaman ayrılmalıdır.

– Ter kokusu, kişisel temizliğe verilen önemle giderilebilir. Sürekli terleyen birisi için bu durum kolay olmamakla birlikte, etkili ve basit bir önlemdir.

– Deodorantlar ve terleme önleyici antiperspiran kozmetik ürünler etkili olabilirler. Ancak bu ürünlerin etkileri gün içinde geçicidir ve uzun süre kullanıldıklarında deride tahriş oluşturabilirler.

Diğer uygulamalarımıza göz atın

Deri Hastalıkları

Vitiligo (Ala Hastalığı)

Ciltteki lokal melanin pigmenti kaybı nedeniyle, düzensiz ve koyu sınırlı, pigmentasyonsuz (pembe-beyaz) alanların gözlendiği bir rahatsızlıktır. Daha çok yüz, dirsek, diz, el, ayak ve genital bölgede görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Koyu tenli kişilerde...

Antiaging / Kırışıklık

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling donuk ve cansız görünümlü cildi canlandırmak için uygulanan yöntemlerden birisidir. Ayrıca, ciltteki koyu renkli lekelerin giderilmesi, akne ve akne izlerinin tedavisi için de kullanılır. Kimyasal peelingler yüzeysel, orta ve derin peeling olarak...

Deri Hastalıkları

Akne ve Akne İzleri

Ciltteki yağ bezlerinin fazla çalışması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Androjen hormonunun etkisiyle yağ bezleri ciltte sebum (yağ) oluşumuna neden olur. Androjen hem erkek hem kadın vücudunda bulunur; her yaşta, ama en fazla ergenlik döneminde üretilir....

Lazer Uygulamaları

Lazerle Akne ve Akne Skarı Tedavisi

Son onbeş yıl içerisinde lazer teknolojisinin kullanılması ile akne (sivilce) izi, gözenekler, yara ve yanık izi, yüz ve boyun kırışıklıklarının tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Sivilce izlerini gideren en etkili yöntem fraksiyonel lazerdir. Bölgenin...

Deri Hastalıkları

Zona ve Aşısı

Su Çiçeği nedeni olan “Varicella Zoster” isimli virus aynı zamanda “Zona” hastalığına da neden olur. Bu virus bir kez vücuda yerleştikten sonra, vücudun bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü durumlarda harekete geçerek zona hastalığının ortaya çıkmasına yol açar....

Lazer Uygulamaları

Tırnak Mantarının Lazerle Tedavisi

Onikomikoz olarak adlandırılan tırnak mantarı toplumda çok sık rastlanan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık “Dermatofit” adı verilen mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Yalnızca bir kozmetik sorun değil, tırnak yatağı ve plağını tutan bir enfeksiyondur....

Antiaging / Kırışıklık

Altın Maske

Genç ve güzel bir cilde sahip olmak amacıyla asırlar boyunca saf altın kullanılmıştır; bu antik sırdan günümüzde de yararlanılmaktadır. Saf altın, içerdiği zengin ve özel elementlerin etkisi ile ciltteki kırışıklıklar ve lekelerin giderilmesine, doğal iyileştirici...